Masterclass de Cânt și Dirijat Coral

Masterclass  de  Cânt  și  Dirijat Coral
 
Finanțator: Județul Iași - Consiliul Județean Iași
Aplicant: Asociația Iubire și Încredere Iași
Perioada de implementare: august- octombrie 2018
 
Scop: Constituirea unui cor format din aproximativ 15 coriști, dirijori și profesori de muzică, care să participe la cursuri de cânt și dirijat coral, în vederea susținerii a 2 concerte corale de muzică românească.
Prezentarea proiectului: La nivelul județului Iași se regăsesc mulți dirijori și profesori de muzică talentați care au puține ocazii să își demonstreze talentul și să prezinte publicului o cultură muzicală de înaltă ținută artistică.
Obiectiv general: Oferirea de cursuri profesionale unui număr de 15 dirijori și profesori de muzică din municipiul și județul Iași, în vederea însușirii unei tehnici de cânt și dirijat coral specifice corurilor de cameră.
Activități:
- Selecția grupului țintă;
- Organizarea unor cursuri de masterclass;
- Desfășurarea a 2 concerte corale de muzică românească;
- Masă rotundă despre dirijatul coral;
- Conferință de închidere a proiectului.
 
La finalul cursurilor de masterclass se vor organiza două concerte de muzică corală românească în cadrul cărora participanții vor putea să expună publicului ieșean ceea ce au dobândit pe parcursul celor 10 zile de studiu.
 Un concert se va desfășura în municipiul Iași iar al doilea concert va avea loc într-o locație din județul Iași.
 De asemenea cursurile vor fi exemplificate și prin participarea a două coruri profesioniste: unul de copii și unul de adulți.
Proiectul cu caracter cultural de valoare oferă participanților direcți și indirecți o experiență aparte.
 
 
SUSȚINUT DE PROF. DR. EMANUEL PECINGINĂ
Maestru Corepetitor al Corului Naționalde Cameră Madrigal - Marin ConstantinBucurești, formator dirijori-cor în cadrul Programului Național Cantus Mundi
 
Născut la Timișoara, la data de 1 ianuarie 1964, Emanuel Pecingină s-a remarcat ca un muzician complex: la 8 ani a început studiul violoncelului, în adolescență a manifestat un deosebit interes pentru domeniul interpretării vocale (de la 18 ani s-a dedicat studiilor de canto), pentru ca la 25 de ani să fie atras și de arta dirijorală corală.
Studiile superioare le-a finalizat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București – Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzicală – secția Pedagogie muzicală (1985-1990).
Continuându-și pregătirea de specialitate la Universitatea Națională de Muzică, în 2000 a absolvit masteratul în specializarea Stilistică dirijorală (clasa prof. univ. dr. Marin Constantin).
În ipostaza de artist liric, tenorul Emanuel Pecingină a fost membru al Corului Gaudeamus din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (anii 1985-1987), ansamblu coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, iar din 1987 activează în Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin.
Din 2003 este colaborator al Cvartetului bărbătesc Artis Voice Quartet (impresariat de SonArt Artist Management & Records). Totodată, a îndeplinit și funcţiile de director adjunct artistic şi director general adjunct al Corului Madrigal-Marin Constantin, în prezent deținând funcția de maestru de cor al acestui valoros ansamblu.

© Asociatia Iubire și Încredere 2019. Toate drepturile rezervate. | ANPC