Proiectul Cultural ! își propune ca prin intermediul unor activități culturale desfășurate online să ofere oportunitatea copiilor și tinerilor din municipiul Iași să fie cât mai activi din punct de vedere artistic și cultural. Astfel, aceștia pot participa la concursuri de interpretare vocală și eseuri, fiind apreciați nu doar de către comisiile de jurizare dar și de întregul public. Implicarea activă a publicului larg în procesul de votare a concurenților și promovarea copiilor și tinerilor talentați fac ca proiectul propus spre finanțare să fie unul inovativ și perfect adaptat situațiilor actuale.Astfel că, propunem o serie de activități cultural-artistice realizate împreună cu 30 copii și tineri din Municipiul Iași ce se vor desfășura exclusiv online. Proiect cultural finanţat de Primăria Municipiului Iaşi prin Legea 350/2005.
Obiectivele proiectului
Beneficiarii direcți: 30 de copii preveniți din toate mediile sociale care participă la o activitate cultural-artistică.
Beneficiari indirecți: profesori, colegi, prieteni ai participanților, familiile acestora, instituții de cultură, ONG-uri, publicul larg.
Desfășurarea concursurilor online
Concursurile vor avea două componente: una muzicală iar cealaltă literară:
1. Concurs de interpretare vocală:
Concursul va fi organizat pe două grupe de vârstă: clasele 5-8 și clasele 9-12. Conform regulamentului, participanții vor cânta live prin intermediul unei platforme online cu postarea ulterioară a prestației pe pagina de facebook a Asociației. Prestația acestora va fi jurizată de către o comisie de jurizare formată din 3 experți.
Acestora li se oferă posibilitatea de a se promova prin intermediul canalului de You Tube, a site-ului dar și a paginii de facebook a Asociației Iubire și Încredere și vor fi implicați și în alte activități culturale desfășurate de către Asociație. Totodată, dacă își doresc, li se oferă posibilitatea să facă parte din Corul de copii Musica Viva – corul Asociației Iubire și Încredere.
2. Concurs de eseuri:
Concursul va fi organizat pe două grupe de vârstă: clasele 5-8 și clasele 9-12. Conform regulamentului realizat, vor participa copii din grupul țintă și vor realiza o serie de eseuri cu diverse teme alese de ei. Eseurile se vor posta pe pagina de facebook a Asociației unde vor fi supuse votului, odată din partea publicului, a doua oară de către o comisie de jurizare formată din 3 experți iar la finalul încheierii votului se va calcula conform unui algoritm prestabilit punctajele finale. Se va realiza o ierarhizare a punctajelor fiind stabiliți astfel câștigătorii concursului.Clasamentul va fi publicat pe rețelele sociale.
Activitatea 4: Realizare studiu – cultura în vreme de criză
Dorim să realizăm un studiu privind viziunea mai multor factori implicați în activități culturale asupra modalităților de susținere și desfășurare a manifestărilor culturale în rândul copiilor și tinerilor în periode grele, cum sunt cele de criză economică sau medicală. Astfel că implicăm mai multe ONG-uri, autorităţi locale, instituţii educaţionale de artă, Direcţii şi Centre culturale, școli, personalități publice din Iași, într-o activitate menită să ofere un punct de vedere realist, asupra modalităților de susținere (financiară/materială) și desfășurare propriu zisă a manifestărilor culturale în perioade dificile, cum sunt cele legate de crize economice, medicale etc.
Datele colectate și rezultatele acestui studiu vor fi folosite pentru identificarea unor soluții și fundamentarea unor inițiative de advocacy care pot contribui la îmbunătățirea situației mai multor organizații culturale inclusiv pe cea a Asociației Iubire și Încredere care intenționează să pună în practică soluțiile ce se portivesc cu activitatea acesteia.
Acest studiu va fi facut public, atât în format tipărit cât și online și va fi transmis factorilor decizionali (autorități publice,finanțatori etc.) pentru ca în baza acestor informații să își poată stabili anumite strategii și modele de intervenție pentru susținerea mediului cultural.
Realizarea studiului va fi subcontractată dar va fi direct coordonată de către Managerul de proiect.
Activitatea 5: Informare și publicitate
Toate activitățile proectului vor fi promovate prin intermediul presei locale unde va fi promovat implicit și Finanțatorul.
Proiectul de va bucura de o publicitate mare deoarece componenta mare de online necesita o astfel de promovare. Vor exista mai multe bannere online unde se va promova proiectul si Finanțatorul, totodată, prin intermediul paginii web a Asociației se vor promova activitățile și implicit și finanatorul.
Prin intermediul paginii de facebook se vor promova activitățile proiectului dar și se va coopta o parte din grupul țintă. Totodată, tot prin intermediul rețelelor de socializare se vor posta produsele fiecărui participant din grupul țintă (fie ca este vorba de eseu sau clip video), se desfășura procedura de votare din partea publicului promovând astfel și prin intermediul acestei activități proiectul nostru.
Canalul de YouTube va prezenta o altă modalitate de proovare a proiectului, astfel că toate videoourile câștigătorilor cincursurilor vor încărcate și promovate.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Studiul Cultura în vreme de criză
Asociația Iubire și Încredere înaintează studiul „Cultura în vreme de criză”, realizat în cadrul proiectului „Cultural!”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin legea 350/2005 în baza contractului de finanțare nr. 92812/15.09.2020.
Studiul face referirela viziunea mai multor factori implicați în activitățile culturale asupra modalităților de susținere și desfășurare a manifestărilor culturale în rândul copiilor și tinerilor în periode grele, cum sunt cele de criză economică sau sanitară.
Datele colectate și rezultatele obținute în urma acestui studiu vor putea fi folosite pentru identificarea unor soluții și fundamentarea unor inițiative de advocacy, care pot contribui la îmbunătățirea situației mai multor organizații culturale, prin punerea în practică a acestora.
Studiul îl regăsiți în următorul link: