Festivalul Celebrarea Multiculturalității - Aici și Acum Iași, 25-27 Septembrie 2015

Din mozaicul de culturi care formează frumusețea României și a Republicii Moldova, înrepătrunzându-se cu cele majoritare, culturile etnice păstrează încă oameni, povești, tradiții, arte și obiceiuri.
Festivalul Celebrarea multiculturalității – Aici si Acum de la Iași aduce laolaltă minorități etnice reprezentative din România și Republica Moldova cu scopul de a-și prezenta frumusețea specifică în pași de dans, secvențe de film, scene de teatru, acorduri muzicale, fotografie și meșteșug.
     Timp de 3 zile multicolore de toamnă, Iașul va fi plin de diversitate culturală, artă, tradiții și obiceiuri ale minorităților etnice prin evenimente specifice cu oameni speciali și povești multiculturale.

Programul Festivalului:

25 Septembrie 2015

- ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și ai Bălțiului
     Expoziția va cuprinde imagini reprezentative din frumusețea tradițiilor, artei și culturii minorităților etnice care și-au găsit loc în orașele Iași – România și Bălți – Republica Moldova;

-  ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova;
     Meșteșugari pricepuți din Iași și Bălți își vor expune obiectele făurite cu multă dibăcie și vor împărtăși tainele lucrului lor tuturor doritorilor, care vor avea posibilitatea să învețe de la expozanți împletitul de pănuși, cioplitul în lemn, încondeiatul ouălor, cusutul de motive tradiționale și altele.

- ora 17.00 – Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași - Piesă de teatru independent pe tema multiculturalității;
     Artiști de teatru independent vor pune în scenă frânturi din viața minorităților etnice din România și Republica Moldova subliniind tradițiile, arta și cultura specifică pe înțelesul tuturor.

- ora 18.00 – Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași - Proiecție de film pe tema multiculturalității;
     Fiecare etnie care și-a găsit un loc în sânul țării noastre aduce cu ea o poveste, o culoare, un suflu nou și oameni speciali care uniți în dorința de a promova frumosul dau României un pastel ce culturi, tradiții, obiceiuri, costume, graiuri și crezuri.

26 Septembrie 2015

ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului

- ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Ateliere Meșteșugărești  cu meșteșugari din România și Republica Moldova;

- ora 11.00  - Cursa de ciclism „Toți pe două roți”  - traseu: Parcul Expoziției  - Universitate – Biblioteca Central Universitară – Retur
     Diversitatea culturală din cele două țări partenere – România și Republica Moldova -  poate fi exprimată în multe feluri și moduri.
     Cursa de ciclism invită doritorii să defileze cu biciclete frumos împodobite pentru exprimarea multiculturalității în forma sa cea mai artistică, pe traseul mai sus prezentat.
     La finalul cursei vor fi premiate cele mai frumos decorate 5 biciclete care surprind tema multiculturalității.
     Participanții pot veni cu bicicletele proprii sau pot împrumuta de la fața locului – in limita stocului disponibil - cu mențiunea că decorarea acesteia va trebui realizată de către fiecare participant înainte de ora începerii paradei (ora 11.00).

- ora 15.30  - Grădinile Complexului Palas - Flashmob de dans tradițional etnic;
     Dansatori profesioniști din România și Republica Moldova vor antrena publicul într-un flashmob de dans tradițional al mai multor minorități etnice.

- ora 16.00 - Grădinile Complexului Palas - Seară de dans tradițional etnic cu elemente de modernitate;
     Formații de dans tradițional etnic din România și Republica Moldova vor prezenta momente artistice inedite în cadrul unui spectacol de dans în aer liber.

27 Septembrie 2015

- ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului

ora 10.00 - ora 22.00 - Palas Mall - Ateliere Meșteșugărești  cu meșteșugari din România și Republica Moldova;

ora 18.00 - Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare - Concert Coral Modern cu elemente de multiculturalitate - Corul Național de Cameră Madrigal – Dirijor Anna Ungureanu

    Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum de la Iași se încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos: cu un concert extraordinar susținut de către Corul Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin, Dirijor Anna Ungureanu care va prezenta prelucrări corale specifice mai multor minorități etnice din România și Republica Moldova.

Celebrarea Multiculturalității - Aici și Acum

    Obiectivul general al proiectului: o mai bună înțelegere a diversității culturale ca rezultat al implicării active a membrilor comunităților plurietnice în organizarea de evenimente culturale ca punte de interacțiune.
    Proiectul se derulează în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
    Lider de parteneriat: Asociația Iubire și Încredere Iași, România;
    Parteneri: - Secția Cultură a Orașului Bălți, Republica Moldova; -International Organization For Democracy And Human Rights – Iodhr, Oslo, Norvegia; -Asociația Obștească Cutezătorul, Raionul Telenești, Republica Moldova.
    Bugetul total al proiectului este de 908.255,38 RON.
    Perioada de implementare a proiectului este decembrie 2014 – noiembrie 2015.

Grupul țintă al proiectului:

 • artiști din domeniile teatru independent, dans, muzică, artă artizanală, din România și Republica Moldova - pentru acest grup țintă fiind avute în vedere nevoile de promovare către un public larg, extindere a audienței și de prezentare a ofertei culturale;
  • organizații reprezentative pentru minoritățile etnice care se regăsesc în Iași și în Bălți - pentru acest grup țintă fiind avute în vedere nevoile de promovare a specificului cultural, dezvoltarea dialogului cu comunitățile locale, implicarea în activități culturale;
  • tineri din Iași, Bălți și Oslo interesați de un stagiu de practică în domeniul cultural - pentru acest grup țintă fiind avute în vedere nevoile de dezvoltare a implicării civice;
  • minorități etnice din Iași și Bălți - pentru acest grup țintă fiind avute în vedere nevoile de promovare a specificului cultural, dezvoltarea dialogului cu comunitățile locale, implicarea în activități culturale;
  • comunitățile locale din Iași, Bălți și Oslo - pentru acest grup țintă sunt avute în vedere nevoile de diversificare a ofertei culturale.

Obiectivele Specifice ale Proiectului:

  • Promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural;
  • Stimularea cetățeniei active prin implicarea tinerilor în activități de promovare a culturii, ca mijloc de consolidare a identității europene;
  • Creșterea accesului publicului larg la forme de cultură modernă;
  • Dezvoltarea unui interes mai mare pentru cultură în rândul tinerilor;
  • Consolidarea relațiilor în domeniul culturii și al implicării civice între 3 state europene diferite: România, Republica Moldova și Norvegia;
  • Promovarea programelor finanțate de Mecanismul Financiar SEE

Activități principale derulate în cadrul proiectului:

 • Mai 2015 -  Stagiu de voluntariat în Republica Moldova pentru 5 tineri din Norvegia
5 tineri din Norvegia și un coordonator de voluntari, o parte dintre ei reprezentanți ai minorităților etnice, au fost familiarizați cu viața și cultura din Republica Moldova prin intermediul unui stagiu de practică de 7 zile. Aceștia au participat la organizarea Festivalului Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum de la Bălți, contribuind la crearea de bune practici sau preluându-le pe cele deja existente, contruind relații cu tineri voluntari din România și Republica Moldova și un schimb de experiență valoros pentru promovarea valorilor mutietnice.
  • Mai 2015 – Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum la Bălți
Festivalul Multicultural de la Bălți s-a desfățurat condorm planului inițial al activităților și a reușit să adune un public deosebit de numeros la toate activitățile organizate.
Timp de trei zile, bălțenii s-au bucurat de evenimente precum:


   - Seară de dans tradițional al minorităților etnice cu ansambluri atât din România cât și din Republica Moldova; (foto)
   - Concert coral modern susținut de către Corala Cantores Amicitiae – Dirijor Nicolae Gâscă, grup coral profesionist, cu o abordare modernă a modului de interpretare, care a prezentat prelucrări corale din folclorul mai multor culturi etnice din România și Republica Moldova; (foto)
   - Flash-mob de dans cu participarea a 5 dansatori profesioniști din România și Republica Moldova și a publicului larg; (foto)
   - Expoziție de fotografie „Oamenii Iașiului și ai Bălțiului” realizată cu scopul de a sublinia diversitatea umană din cele două comunități partenere – Iași și Bălți; (foto)
   - Cursa de ciclism „Toți pe două roți” - participanții la cursa de ciclism și-au decorat bicicletele în spiritul multiculturalității și al diversității, iar cele mai originale 5 decorațiuni au fost premiate de către organizatori. (foto)
   - „Panoul aprecierii” - un panou cu elementele de vizibilitate ale proiectului, de dimensiuni foarte mari, a fost plasat în centrul orașului Bălți, pe care trecătorii au putut nota motive pentru care apreciază reprezentanții altor grupuri etnice, în special pe cele din comunitatea în cauză. (foto)
   - Concert extraordinar cu participarea unor artisti cunoscuti din România și Republica Moldova – Paula Seling și Formația Millenium - ale căror melodii au avut elemente de promovare a diversității și care au reușit să bucure și să unească publicul prezent. (foto)
   - Ateliere meșteșugărești în aer liber cu meșteșugari din România și Republica Moldova; (foto)
   - Proiecție de film documentar cu tema multiculturalității; (foto)
   - Piesă de teatru independent cu artiști români pe tema multiculturalității în contextul actual; (foto)

Activități principale ce urmează a fi derulate în cadrul proiectului:

  • Festivalul Celebrarea Multiculturalității  - Aici și Acum de la Iași – al cărui program detaliat îl regăsiți în paginile acestui material;
  • Stagiu de voluntariat în Norvegia în cadrul căruia 5 tineri din România și 5 tineri din Republica Moldova vor participa la un stagiu de practică, pentru 6 zile, în Norvegia. Cei 10 tineri din vor fi implicați în organizarea unor evenimente culturale în Oslo pentru preluarea bunelor practici și facilitarea experienței personale și vor împărtăși tinerilor voluntari de acolo experiențele lor dobândite în organziarea celor două Festivalul Multiculturale de la Iași și Bălți.
  • Stagiu de voluntariat în România pentru 5 tineri din Norvegia în cadrul căruia 5 tineri din Norvegia, o parte dintre ei reprezentanți ai minorităților etnice, vor fi familiarizați cu viața și cultura din România prin intermediul unui stagiu de practică de 7 zile. Aceștia vor participa la organizarea Festivalului Multietnic de la Iași și Bălți, contribuind la crearea de bune practici sau preluându-le pe cele deja existente

Parteneri
   • Asociația Iubire și Încredere, Iași, România – Promotorul de proiect - are drept misiune sprijinirea și promovarea proiectelor și activităților culturale, sociale, educaționale, artistice la nivel național și internațional. Website: http://iubiresiincredere.ro/ Email: iubiresiincredere.is@gmail.com

  • Secția Cultură a Primăriei municipiului Bălți, Republica Moldova. Municipiul Bălți este al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, iar Secția Cultură – cea mai importantă instituție culturală din oraș, fiind înființată în anul 1945. Website: http://www.balti.md/ Email: culturabalti@gmail.com

  • The International Organization For Democracy And Human Rights – IODHR, Rykkin, Norvegia. Organizația a fost creată în anul 2003 având ca activitate de bază încurajarea și promovarea diverselor forme de exprimare artistică, culturală de orice tip; promovarea cooperării transfrontaliere în Europa. Email: norwayiodhr@yahoo.com

  • Asociația Obștească „Cutezătorul”, Telenești, Republica Moldova a fost creată în anul 2009 cu scopul de a susține eforturile de modernizare ale Republicii Moldova prin accesarea de proiecte cu finanțare europeană, crearea de instrumente pentru o administrație publică eficientă, sprijinirea unei creșteri economice inteligente și durabile, acțiuni dedicate tinerilor. Website: http://www.aocutezatorul.org/ Email: aocutezatorul@gmail.com

© Asociatia Iubire și Încredere 2023. Toate drepturile rezervate. | ANPC