Concert Internațional de Muzică Psaltică și lansare de carte

Duminică, 2 iulie, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, a avut loc Concertul Internațional de Muzică Psaltică în care au concertat monahul Meletius Shattahi, protopsaltul Antonios Aetopoulos, Corul psaltic Chivotul al Arhiepiscopiei Iașilor - dirijor arhid. Ciprian Rusu, Formația de muzică psaltică „Basileus” a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași - dirijor diac. prof. Mihai Ursache.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Editura Doxologia, care a lansat volumele „Sâmbăta lui Lazăr”, „Peştele pe uscat”, „Nordul extatic” şi „50 de nopti pe Muntele Fuji” ale părintelui Dorin Ploscaru.
 
„Suntem onoraţi de prezenţa invitaţilor noştri. A fost un concert extraordinar care a încântat publicul iubitor al acestui gen de muzică. Mulţumim celor două formații de muzică psaltică care reprezintă Iaşul la fiecare ediţie a Festivalului Gavriil Musicescu, mai ales prin performanța artistică”, Daniela Doroşincă, directorul festivalului.
„Lirica de reflecție creștină a Pr. Dorin Ploscaru apare la Editura Doxologia în contextul în care, începând cu anul 2011, literatura creştină (poezie şi proza) este parte importantă a preocupărilor noastre editoriale.
Daniel Turcea, Zorica Latcu, Pr. Sever Negrescu, Alexandru Lascarov-Moldovanu sunt scriitorii români cărora li se adaugă, începând cu anul 2012, Părintele Dorin Ploscaru. Poemele sale publicate la Doxologia sunt circumscrise unor repere scripturistice (Peştele pe uscat şi Sâmbata lui Lazăr) sau unor repere geografice, care trimit de altfel tot la o geografie spirituală (Nordul extatic şi Cincizeci de ierni pe muntele Fuji).
În final şi unele şi celelalte devoalează cititorului, după cum sesizează istoricul şi criticul literar Ioan Holban, două lumi - una vazută - second hand şi alta simţită, reala, a culorilor şi aromelor, a lucrurilor profunde ce determină resurecţia noastră sufletească”, Cătălin Jeckel, directorul editurii Doxologia
 
„Personal sunt copleşit! Şi vă mărturisesc că vin dintr-o zonă în care aceste muzici sunt studiate academic, iar întâlnirea din seara aceasta pentru mine a constituit un privilegiu şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră a fost o experienţă unică.
Mulţumesc din toată inima că am şansa în continuare să fiu invitat la acest remarcabil festival, care iată se află la a cincea ediţie. În lumea românească un asemenea festival de muzică, nu prea există, există câteva momente pe la Baia Mare sau în alte locuri, dar faptul de a fi aici de cinci ani de zile, sute sau poateaproape mii de coriști din toată lumea, mărturisește în primul rând dragostea şi atașamentul pe care ieșenii îl au pentru această tradiţie cu totul extraordinară. Acest festival devine un brand al Iaşului, al României.” Prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiţă, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
 
Înregistrarea evenimentului este disponibilă Facebook şi pe canalul de YouTube al Asociaţiei Iubire şi Încredere.
 

© Asociatia Iubire și Încredere 2024. Toate drepturile rezervate. | ANPC